Z.T.R."TAMAN"


Vrste stakla

 

Tipologija i vrste stakla

Tipologija stakla podrazumeva način na koji se staklo priprema pre ugradnje.

 • Jednostruko staklo – sastoji se od jedne staklene površine. Međusobno se razlikuju po debljini, vrsti i obradi. Jednostruko staklo je najjeftinije i najšire primenjivano staklo. Sečenjem na željene dimenzije i oblik uz eventualnu dodatnu obradu, staklo je spremno za ugradnju.
Float staklo
 • danas se nepravedno za njega koristi naziv obično staklo koje je slabijeg kvaliteta jer se dobija metodom izvlačenja.Dobilo je ime po Float postupku i u današnje doba najčešće se koristi u građevinarstvu i za dobijanje gotovo svih staklarskih proizvoda. Dostupno je u debljinama od 2,3,4,5,6,8,10,12,15,19 i 25 mm.
Extre clear
 • float staklo sa niskim sadržajem gvožđa
Parsol (absorpcijsko) staklo
 • (Flot bojen u masi, boje: bronza, siva, zelena, plava) Parsol pretstavlja staklo kojem se u toku proizvodnje dodaje boja. Ima široku primenu zbog mogućnosti da upija svetlost i toplotnu energiju pa se koristi u automobilskoj industriji, građevinarstvu (uređenje enterijera), industriji nameštaja itd.
Polureflektivno staklo
 • Ima naneseni metalni oksid tako da se zapravo kombinuje toplotna zaštita i refleksija. Polureflektivno staklo odbija zrake sunca, ali bitno manje nego reflektivno staklo i upija deo svetlosti i energije. Boje polureflektivnog stakla su bezbojno, zeleno I plavo. Koristi se za zastakljivanje fasada, vrtova.
Stopsol (reflektirajuće) staklo
 • (Flot + sloj za refleksiju) Stopsol predstavlja staklo za kontrolu energije. Sva zračenja koja dobijamo od sunca i koja prolaze kroz staklo i dospevaju u prostorije našeg doma ili radnog prostora nazivamo dodatcima sunčeve energije. Zimi nam ovi dodatci prijaju jer  kompenziraju gubitke toplote ali leti ćemo imati problem pregrevanja prostorija ukoliko imamo velike staklene površine.
Reflektivno staklo
 • To je obično float staklo sa gotovo nevidljivim metalnim premazom koji smanjuje sunčevo zagrevanje prostorije.Taj specijalni metalni premaz takođe proizvodi efekat ogledala pa se time sprečava i vidljivost kroz staklo.
Antireflektivno (mat) staklo
 • Predstavlja kombinaciju dve pirolitičke obrađene površine stakla i redukuje vidljivo svetlo refleksije na manje od 2%. ( na primer sprečava kad gledate kroz izlog u proizvode da vidite sebe i pozadinu u staklu kao odraz), a istovremeno omogućuje veću vidljivost kroz staklo, čak i od bezbojnog float stakla.Uz njegove anti refleksne karakteristike ovo staklo sprečava i prolaz  99% UV zračenja, štiti unutrašnjost prostorije i sadržaj. Izrađuje se u serijskoj proizvodnji. Uglavnom se koristi za uokvirivanje slika u debljini od 2mm.
Ogledalo
 • je vrsta stakla na čijoj je površini  nanesen srebrni nanos.Pomoću svetlosti pruža vrlo bistre refleksije okruženja. Osim stakla ima četiri sloja: srebro nitrat, zaštitni metalni nanos i dva sloja namenski zaštitne boje. Osim u klasičnoj varijanti može imati bronzani ili sivi ton.
Satinato staklo
 • je float staklo kome je jedna strana obrađena visokokvalitetnim nagrizanjem kiseline.Transparentnije je od peskiranog stakla. Na tako obrađenim površinama ne ostaju tragovi prstiju i vrlo se lako održava.Ovo staklo se može laminirati, spajati u dupla stakla, očvršćivati i td.
Ornament staklo
 • je dekorativno staklo koje se dobija tako da se u toku proizvodnje float stakla mustra ili šara uzorka utiskuje  na jednu ili obe strane tokom prolaska float stakla kroz valjke, a boje mogu biti bezbojna, bronza ili žuta. Postoje mnoge vrste ornamenata u običnom ili žičanom staklu. Debljine su od 3 do 19mm najčešće 4mm. Providnost zavisi od gustine i strukture ornamenta.
Armirano (žičano) staklo
 • sadrži žičanu mrežu (obično oko 10mm raster) u sredini stakla. U slučaju razbijanja stakla žica zadržava staklo da se ne rasipa.Idealno je za garaže, krovišta, balkonske ograde i područja gde “industrijski” izgled nije neprivlačan.U principu nije sigurnosno staklo jer delovi puknutog stakla imaju oštre ivice. Standardna debljina je 6mm, a najčešće se proizvobi u prozirnoj, mat ili smeđoj varijanti.
Peskirano
 • Peskoranje je obrada stakla nanošenjem abrazivnog sredstva na staklo pod visokim pritiskom. Peskiranjem se može obraditi čitava površina stakla ili deo. Ovim načinom obrade mogu se postići i stvarati razni geometrijski oblici, figure, različiti uzorci i dizajn stakla. Time staklo može postati umetničko delo.

 

 

ZTR TAMAN Novi Sad

LAZE LAZAREVIĆA 13 LOKAL 2
ULAZ SA ULICE HEROJA PINKIJA
21000 Novi Sad
Tel: 021/512 173